top of page

TICKET TO RIDE: EUROPE

  • Μαριλένα Κ.
  • 5 Φεβ 2016
  • διαβάστηκε 4 λεπτά

Χρόνος εκμάθησης: 15'

Χρόνος παρτίδας: 45' με 1,5 ώρα

Αριθμός παιχτών: 2-5

ΘΕΜΑ

Ο κάθε παίκτης είναι ιδιοκτήτης μιας σιδηροδρομικής εταιρίας και προσπαθεί να αναπτύξει το δίκτυό του στην Ευρώπη έχοντας ως στόχο την κάλυψη συγκεκριμένων διαδρομών (εισιτηρίων).

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Το παιχνίδι δημιουργήθηκε από τους Cyrille Daujean και Julien Delval και σχεδιάστηκε από τον Alan R. Moon. Εκδόθηκε το 2005 και προωθείται από τις εταιρίες: ACD Blackfire Entertainment, Asterion Press, Bergsala Enigma, Compaya.hu – Gamer Cafe Kft. , Days of Wonder, Edge Entertainment, Galapagos Jogos, Hobby Japan, Hobby World, Kaissa Chess & Games, Lautapelit.fi, Nordic Games, REBEL.pl, Runadrake, Smart Ltd.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Σκοπός του παιχνιδιού είναι κάποιος να μαζέψει τους περισσότερους πόντους. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους, είτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού στήνοντας διαδρομές, είτε στο τέλος με πόντους από τα ολοκληρωμένα εισιτήρια που έχει ο κάθε παίκτης.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ

Στον κάθε παίκτη μοιράζονται 3 μικρές διαδρομές και μια μεγάλη. Αυτός καλείται να κρατήσει τουλάχιστον δύο από αυτές. Όταν όλοι επιλέξουν τις διαδρομές που θα κρατήσουν, στήνουμε τις κάρτες με τα χρωματιστά βαγόνια σε μια στοίβα και ανοίγουμε στη σειρά τις 5 πρώτες ώστε να τις βλέπουν όλοι. Έπειτα ξεκινάει ο επόμενος γύρος.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΓΥΡΟΙ

Το παιχνίδι είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε τις ενέργειες που μπορεί ο κάθε παίκτης να κάνει στον γύρο του (μια από τις παρακάτω).

1.Κινήσεις του γύρου

α) Να τραβήξει 2 από τις ανοιχτές κάρτες/ 2 από τις κλειστές κάρτες/ 1 από τις ανοιχτές κάρτες εάν αυτή είναι μηχανή.

β) Να τραβήξει 3 κάρτες νέων μικρών διαδρομών από τις οποίες πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον την μία.

γ) Να τοποθετήσει βαγόνια στο ταμπλό, πληρώνοντας τις αντίστοιχες κάρτες.

Γενικότερα, δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των καρτών που θα κρατάμε στο χέρι.

2.Τράβηγμα καρτών

Γενικά μπορούμε να τραβήξουμε κάρτες με διάφορους τρόπους. Είτε τραβάμε 2 από τις κλειστές κάρτες βαγονιών από την στοίβα, είτε 2 από τις ανοιχτές κάρτες, είτε 1 ανοιχτή εάν αυτή είναι μηχανή. 3.Κάρτες Μηχανών Αυτές οι κάρτες υπάρχουν ανάμεσα στα υπόλοιπα βαγόνια και ξεχωρίζουν από αυτά πέρα από το σχήμα τους και από τα διάφορα χρώματα που φέρουν πάνω τους. Αυτές οι κάρτες χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά όπου υπάρχει η ένδειξή του ή προαιρετικά, ως μπαλαντέρ, σε όποιο άλλο σημείο θέλουμε.

4. Τοποθέτηση βαγονιών

Τα βαγόνια τοποθετούνται ανά ομάδες χρωμάτων και μπορούμε να συμπληρώσουμε μόνο μια ομάδα χρώματος στο ταμπλό σε κάθε γύρο. Εφόσον επιλέξουμε που θέλουμε να χτίσουμε, 'καίμε' σε μια δεύτερη στοίβα τόσες κάρτες όσα και τα πλαίσια των βαγονιών που απαιτεί η συγκεκριμένη ομάδα χρώματος.

5. Ειδικές κατηγορίες ομάδων, κατά το χτίσιμο στο ταμπλό

Στο ταμπλό μας θα παρατηρήσουμε πως υπάρχουν κάποιες ομάδες βαγονιών διαφορετικές από τις υπόλοιπες. Αυτές είναι:

α) Οι περιοχές με το γκρι χρώμα (φέρι), όπου μπορούμε να επιλέξουμε εμείς το χρώμα των βαγονιών που θα χτίσουμε στην περιοχή αυτή.

β) Οι περιοχές με μαύρο περίγραμμα (τούνελ), όπου για να χτίσουμε πρέπει να πάρουμε άδεια. Συγκεκριμένα, κάθε φορά που επιχειρούμε να χτίσουμε σε τέτοια σημεία ανοίγουμε 3 κάρτες από την στοίβα μας. Εάν μέσα σε αυτές υπάρχουν κάρτες με το ίδιο χρώμα που χρησιμοποιούμε εμείς, τότε πρέπει να κάψουμε τόσες επιπλέον κάρτες από το χέρι μας ως φόρο για να μπορέσουμε να χτίσουμε. Οι μηχανές σε αυτήν την περίπτωση παίρνουν το χρώμα με το οποίο επιχειρούμε να χτίσουμε. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μηχανές από το χέρι μας αν δεν έχουμε να κάψουμε επιπλέον κάρτες του χρώματος που ζητείται.

γ) Στην περίπτωση που επιχειρούμε να χτίσουμε και μέσα στις κάρτες μας χρησιμοποιούμε και μηχανή, τότε ισχύουν ακριβώς οι παραπάνω κανόνες, με την μόνη προσθήκη πως εάν στις 3 κάρτες γυρίσει μηχανή, είμαστε αναγκασμένοι να κάψουμε κάρτα μηχανής.

6. Σταθμοί

Ο κάθε παίκτης, εκτός από τα πιόνια των βαγονιών που διαθέτει, έχει και 3 σταθμούς. Οι σταθμοί τοποθετούνται στην αρχή ή στο τέλος της διαδρομής μεταξύ δύο περιοχών στο ταμπλό που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιος άλλος παίκτης μας έχει προλάβει, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να κάνουμε τον γύρο. Για την τοποθέτηση του πρώτου σταθμού καίμε μια κάρτα βαγονιού οποιουδήποτε χρώματος από το χέρι μας. Για τον δεύτερο σταθμό δύο κάρτες οποιουδήποτε αλλά ίδιου χρώματος και για τον τρίτο τρεις κάρτες. Οι αχρησιμοποίητοι σταθμοί στο τέλος του παιχνιδιού προσθέτουν επιπλέον πόντους στην βαθμολόγηση.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Το παιχνίδι τελειώνει όταν κάποιος παίκτης μείνει με 2 ή λιγότερα βαγόνια. Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες παίζουν έναν τελευταίο γύρο πριν μετρήσουν οι πόντοι.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ

Οι παίκτες παίρνουν σε θετικούς ή αρνητικούς, ανάλογα με το εάν έχουν ολοκληρώσει τις διαδρομές τους ή όχι, τους πόντους που αναγράφονται πάνω στην κάθε κάρτα διαδρομής (μικρής ή μεγάλης). Ακόμα, υπολογίζουν και προσθέτουν 4 πόντους για κάθε αχρησιμοποίητο σταθμό που έχουν. Τέλος, ανάλογα με τις ομάδες βαγονιών που έχουν στο ταμπλό, παίρνουν τους εξής πόντους: 1 βαγόνι – 1 πόντο, 2 βαγόνια – 2 πόντοι, 3 βαγόνια – 4 πόντοι, 4 βαγόνια – 7 πόντοι, 6 βαγόνια – 15 πόντοι, 8 βαγόνια – 21 πόντοι.

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Γενικά, είναι ένα παιχνίδι που κάνει 'στάση' σε διάφορες χώρες και πόλεις, ανάλογα με την έκδοση του επιτραπέζιου. Πέρα από το Ticket To Ride Europe Edition που αναλύθηκε πιο πάνω, άλλα παραδείγματα είναι τα India Edition, Nordic Countries Edition, Nederland Edition, The Heart Of Africa Edition, Asia Edition κ.α. Το ταμπλό του παιχνιδιού σχεδιάζεται ως ένας μεγάλος χάρτης που διαθέτει προσεγγιστικά όλους ή τους περισσότερους σταθμούς-πόλεις της χώρας που αφορά η κάθε έκδοση. Διαθέτει ποικιλία χρωματιστών διαδρομών μεταξύ των σταθμών και κάρτες σε αντίστοιχα χρώματα. Οι παίκτες έχουν συγκεκριμένο αριθμό βαγονιών τα οποία καλούνται να τοποθετήσουν με σαφείς οδηγίες στις ελεύθερες διαδρομές, ώστε να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ-ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Το παιχνίδι διαθέτει ένα ορθογώνιο ταμπλό του οποίου το περιεχόμενο εκτυλίσσεται με την μορφή χάρτη και οριοθετεί τα πλαίσια του παιχνιδιού. Τα πιόνια-βαγόνια έχουν συγκεκριμένη γεωμετρία, το ίδιο και οι σταθμοί. Οι κάρτες σχεδιάζονται στο ίδιο σχήμα και μέγεθος και διαφοροποιούνται μεταξύ τους ανάλογα με την εικόνα και το χρώμα τους, για να ορίσουν την χρήση του. Γενικότερα, οι παίκτες χτίζουν στο ταμπλό αυτό με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με βάση κάποιους κανόνες, έτσι ώστε να διατηρείται η ισορροπία μεταξύ αυτών και του παιχνιδιού. Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν, πως πρόκειται για ένα παιχνίδι αναδρομής και περιήγησης σε διάφορες περιοχές και σταθμούς με στόχο την απόκτηση πόντων και την κυριαρχία των παικτών μέσα στον χώρο, αφού ο κάθε ένας επιδιώκει με ταχύτητα την ανάπτυξη του και την κάλυψη περισσότερων διαδρομών από τους υπόλοιπους.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Коментарі


Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page