top of page

ΟΙ ΑΠΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝ

  • Mαριλένα Κ.
  • 2 Φεβ 2016
  • διαβάστηκε 5 λεπτά

1. Γενικά

Οι Άποικοι Του Κατάν, είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι πολιτισμού και στρατηγικής, για 3-4 παίκτες. Το παιχνίδι αποτελείται από ένα ταμπλό, κάρτες, δύο ζάρια και τα αντίστοιχα χρωματιστά πιόνια για κάθε παίκτη. Σκοπός του παιχνιδιού, είναι να μαζέψει κάποιος παίκτης πρώτος 10 πόντους νίκης.

2. Ιδεολογική Συγκρότηση

Η αλήθεια είναι οτι πρόκειται για ένα εξίσου τυχερό παιχνίδι, αν σκεφτεί κανείς πως όλα τα παιχνίδια που αποτελούνται από κάρτες και ζάρια περιέχουν μια δόση τύχης μέσα. Ωστόσο, ο κάθε παίκτης εφαρμόζει την δική του στρατηγική σκέψη, ώστε να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε γύρο, με το λιγότερο κόστος, να μπλοκάρει τους υπόλοιπους και να ανοίξει το δικό του μονοπάτι προς τη νίκη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι παίκτες είναι ικανοί να προβλέψουν τις κινήσεις του αντιπάλου και έτσι να προσπαθήσουν να τις εμποδίσουν. Αυτό όμως δεν είναι πάντα δυνατό, αφού οι παραλλαγές, οι διάφορες στρατηγικές και ο τρόπος που κάθε παίκτης θα το χειριστεί, ποικίλουν τόσο, που δεν είναι πάντα εφικτή η πρόβλεψη τους.

3.Ο χάρτης του παιχνιδιού- γεωμετρία

Το ταμπλό του παιχνιδιού αναπαριστά το νησί του Κατάν, αποτελούμενο από 19 εξάγωνα γης και περιβαλλόμενο από θάλασσα. Το κάθε εξάγωνο φέρει πάνω του την εικόνα μιας από τις παρακάτω πρώτες ύλες, ώστε τελικά να έχουμε: 4 εξάγωνα ξύλου, 4 μαλλιού, 4 άχυρου, 3 πέτρας, 3 πηλού και ένα εξάγωνο έρημο, το οποίο είναι άγονο. Η διαμόρφωση των εξάγωνων μπορεί να αλλάζει κάθε φορά, ανάλογα με τις προτιμήσεις των παικτών αυξομειώνοντας έτσι την δυσκολία του. Παρ' όλα αυτά όμως, η γεωμετρική αυστηρότητα και οριοθέτηση του ταμπλό είναι εμφανής. Οι κανόνες κατασκευής βασίζονται στον γεωμετρικό χαρακτήρα του ταμπλό και αναπτύσσονται σε συνάρτηση με αυτό. Συγκεκριμένα, η κατασκευή των οικισμών πραγματοποιείται στα σημεία ένωσης των εξαγώνων και μόνο υπό την προϋπόθεση οτι υπάρχει τουλάχιστον μια γωνία ελεύθερη δεξιά αλλά και αριστερά του οικισμού. Από την άλλη, οι δρόμοι κατασκευάζονται πάνω στις πλευρές των εξαγώνων και δίπλα στα χωριά, με βασική προϋπόθεση να υπάρχουν τουλάχιστον δύο δρόμοι που θα οδηγούν από τον έναν οικισμό, στον άλλο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως η γεωμετρία του ταμπλό επηρεάζει άμεσα τους κανόνες κατασκευής.

4.Χωρική ανάπτυξη

Το Κατάν αποτελεί κι αυτό, ένα παιχνίδι χωρικής κυριαρχίας. Οι παίκτες προσπαθούν να πάρουν στην κατοχή τους μεγάλες εκτάσεις, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να κατασκευάσουν τους οικισμούς τους. Ταυτόχρονα όμως, να περιορίσουν και τον διαθέσιμο χώρο των αντιπάλων, οι οποίοι θα δυσκολευτούν στην κατασκευή των δικών τους οικισμών και έτσι θα διεκδικήσουν λιγότερους πόντους νίκης. Οι επιλογές σε αυτήν την περίπτωση είναι περιορισμένες, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να “γκρεμίσεις” κάποιον οικισμό, οπότε κάθε παίκτης πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα και να διεκδικήσει τις περιοχές που θέλει. Όσον αφορά την χωρική ανάπτυξη του ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί πως το παιχνίδι επιδέχεται και ορισμένες επεκτάσεις, οι οποίες επιτρέπουν την επέκταση του ταμπλό με νέες προσθήκες εξαγώνων. Τέτοια εξάγωνα μπορεί να είναι επιπλέον πλακίδια πρώτων υλών, ακόμα όμως και θάλασσας, όπου το Κατάν διασπάται σε μικρότερα νησάκια. Σε αυτήν την περίπτωση οι παίκτες ξεχνάνε τους δρόμους, καθώς πλέον δημιουργούνται και θαλάσσιες διαδρομές, οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με την χρήση των αντίστοιχων πλοίων. Βέβαια, το ταμπλό είναι πάλι διαμορφωμένο έτσι, ώστε να βασίζεται στους ίδιους περιορισμούς, τόσο χωρικούς, όσο και τους γεωμετρικούς.

5.Γενικοί κανόνες παιχνιδιού

Προετοιμασία:

Ο κάθε παίκτης επιλέγει ένα από τα χρώματα που περιλαμβάνονται(κόκκινο, πορτοκαλί, μπλε, λευκό). Έχει στη διάθεση του, 5 οικισμούς, 4 πόλεις και 15 δρόμους. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να φτάσει κάποιος παίκτης πρώτος στους 10 πόντους νίκης. Μετά την τοποθέτηση των εξαγώνων των πρώτων υλών σειρά έχουν οι αριθμοί. Υπάρχουν μικρότερα πλακίδια αριθμών, από το 2 έως το 12. Το 2 και το 12 είναι μοναδικά και όλοι οι υπόλοιποι αριθμοί συναντιούνται από δύο φορές. Το 7 είναι ο μόνος αριθμός που δεν περιλαμβάνεται, και είναι ο αριθμός που φέρει η έρημος. Μετά το στήσιμο οτυ ταμπλό, ξεκινάει το παιχνίδι. Ο παίκτης με την μεγαλύτερη ζαριά ξεκινάει το παιχνίδι και οι υπόλοιποι ακολουθούν κυκλικά, με φορά προς τα δεξιά. Ο πρώτος παίκτης ξεκινάει και τοποθετεί έναν οικισμό και έναν δρόμο ΔΩΡΕΑΝ. Ακολουθούν οι υπόλοιποι. Ο τελευταίος παίκτης, τοποθετεί και ένα δεύτερο οικισμό και δρόμο δωρεάν, και ακολουθούν οι παίκτες αντίστροφα. Το παιχνίδι μπορεί να ξεκινήσει!

Κινήσεις του γύρου και απόκτηση πρώτων υλών:

Στο γύρο του ο κάθε παίκτης ξεκινάει με το ρίξιμο των ζαριών. Ο αριθμός που έφεραν τα ζάρια, καθορίζει και το υλικό που θα κερδίσουν οι παίκτες, οι οποίοι έχουν οικισμό που ανήκει στο εξάγωνο αυτού του αριθμού. Η αντιστοιχία είναι ένα υλικό για κάθε οικισμό που ανήκει στο εξάγωνο, και δύο υλικά για κάθε πόλη στο εξάγωνο, αυτού του παίκτη. Μετά το ρίξιμο των ζαριών και την απόκτηση των υλικών, ο παίκτης του γύρου επιλέγει να κατασκευάσει εάν επιθυμεί δρόμο, οικισμό,πόλη, ή κάρτα ανάπτυξης. Μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει εμπόριο, για να αποκτήσει υλικά που του λείπουν, και έπειτα ο γύρος πάει στον επόμενο παίκτη.

Ο αριθμός 7 στα ζάρια:

Ο παίκτης που θα φέρει τον αριθμό 7 στα ζάρια, μετακινεί τον ληστή από την έρημο. Πριν γίνει αυτό, όλοι οι παίκτες, ακόμα και αυτός που έριξε τα ζάρια, είναι αναγκασμένοι να χάσουν τις μισές κάρτες υλικών από το χέρι τους, εφόσον το σύνολο αυτών είναι 8 και πάνω. Εάν ο αριθμός των καρτών κάποιου παίκτη είναι μονός, τότε στρογγυλεύεται προς τα κάτω. Για παράδειγμα στις 9 κάρτες κάποιος θα έχανε τις 4. Έπειτα, μετακινείται ο ληστής. Το εξάγωνο αυτό είναι πλέον άγονο και οι παίκτες δεν παίρνουν πλέον υλικά από αυτό. Επίσης, ο παίκτης που μπλόκαρε το εξάγωνο κλέβει μια κάρτα υλικών από το χέρι του παίκτη που έχει οικισμό εκεί.

Κάρτες ανάπτυξης:

Τις κάρτες ανάπτυξης τις κατασκευάζεις όπως τα υπόλοιπα. Αυτές χωρίζονται σε ιππότες, πόντους νίκης -οι οποίοι προστίθενται στο σύνολο σου- , και κάποια bonus κατασκευής, όπως για παράδειγμα το να πάρεις δύο κάρτες υλικών δωρεάν από την τράπεζα, το να χτίζεις δύο δρόμους δωρεάν κ.α . Κάρτες ανάπτυξης μπορούμε να αγοράσουμε όσες θέλουμε στον γύρο. Αλλά έχουμε την δυνατότητα να ενεργοποιούμε μόνο μια από αυτές σε κάθε γύρο, και συγκεκριμένα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας γύρος αφού τις αγοράσαμε για να ενεργοποιηθούν.

Ιππότες: Οι ιππότες ενεργοποιούν τον ληστή. Δηλαδή, ο παίκτης που έπαιξε τον ιππότη, επιλέξει ένα εξάγωνο, το μπλοκάρει, και πλέον αυτό δεν παράγει. Έπειτα, κλέβει μια κάρτα από το χέρι του παίκτη στόχου. Παρατηρούμε δηλαδή, οτι η ενεργοποίηση του ιππότη, έχει τα ίδια αποτελέσματα με το 7 στα ζάρια, εκτός από το γεγονός οτι όλοι οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να χάσουν τις μισές κάρτες τους.

Εμπόριο:

Το εμπόριο αποτελείται από τρία είδη:

[if !supportLists]1. [endif]Εσωτερικό με τους άλλους παίκτες, με συμφωνίες που καθορίζουν μεταξύ τους.

[if !supportLists]2. [endif]Εξωτερικό με την τράπεζα, όπου ο παίκτης μπορεί να δώσει 4 κάρτες ίδιου υλικού, για να πάρει από την τράπεζα κάποιο άλλο υλικό της επιλογής του.

[if !supportLists]3. [endif]Εξωτερικό με τα λιμάνια. Στον χάρτη υπάρχουν λιμάνια στις παραθαλάσσιες περιοχές που χωρίζονται στα:

α. 3:1 , δηλαδή 3 υλικά της επιλογής του παίκτη για 1 από την τράπεζα και

β. 2:1 , δηλαδή 2 υλικά για 1 από την τράπεζα. Τα λιμάνια 2:1 φέρουν πάνω συγκεκριμένο υλικό, πράγμα που σημαίνει πως ο παίκτης ανταλλάσσει 2:1, αλλά μόνο για το συγκεκριμένο υλικό που του επιτρέπει το λιμάνι που έχει στην κατοχή του.

Βαθμολόγηση:

Ο παίκτης που θα καταφέρει να φτάσει πρώτος στους 10 πόντους νίκης είναι ο νικητής. Ο κάθε οικισμός δίνει 1 πόντο νίκης, η πόλη 2 και οι δρόμοι 0. Άλλοι τρόποι να μαζέψουν πόντους οι παίκτες είναι οι κάρτες ανάπτυξης που λένε 1 ΠΟΝΤΟΣ ΝΙΚΗΣ, αλλά και δύο πλακίδια bonus:

[if !supportLists]1. [endif]Το πλακίδιο του μεγαλύτερου δρόμου. Αυτό το πλακίδιο ανήκει στον παίκτη που θα χτίσει πρώτος 5 συνεχόμενα κομμάτια δρόμου, άσχετα αν παρεμβάλλονται δικά του χωριά ανάμεσα ή όχι. Οι υπόλοιποι παίκτες το διεκδικούν εάν χτίσουν ένα κομμάτι δρόμου παραπάνω από αυτά που έχει ο παίκτης που το έχει στην κατοχή του τότε.

[if !supportLists]2. [endif]Το πλακίδιο του μεγαλύτερο στρατού. Αυτό το πλακίδιο ανήκει στον παίκτη που θα ανοίξει πρώτος 3 κάρτες ιπποτών. Αντίστοιχα, οι υπόλοιποι παίκτες το διεκδικούν εάν ανοίξουν μια παραπάνω κάρτα ιππότη, από αυτές που έχει ο τότε κάτοχος του πλακιδίου.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, ο παίκτης ή οι παίκτες κάτοχοι των πλακιδίων, κερδίζουν συν 2 πόντους νίκης για το κάθε πλακίδιο που έχουν.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Commenti


Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page